7 asiaa, jotka järkyttävät suomalaisturistia Italiassa

italy-2932867_960_720
Koko Italia on meille järjestelmällisille ja lainkuuliaisille ihmisille suuri järkytys, matkatoimittaja Mira Jalomies kirjoittaa.
.

Nämä asiast Italiassa ”järkyttävät” matkailijoita:

1. Ihmisluonne

Italialaiset ovat seurallisia, temperamenttisia, riehakkaita, värikkäitä, intohimoisia, spontaaneita, luovia, iloisia, kiihkeitä, äkkipikaisia, taiteellisia, herkuttelijoita, puheliaita, itsevarmoja, meluisia, kohteliaita, kurittomia, myöhästeleviä, lämminsydämisiä, ulospäinsuuntautuneita, vieraanvaraisia, joustavia… Sokki! Miten he voivat olla niin erilaisia kuin me?

2. Tunnelma

Italiassa perhe tulee aina ensin. Äiti on paras! Koko ajan kosketellaan, poskipusutellaan ja ängetään ihan järisyttävän liki. Italialainen tunnelma on perhekeskeinen ja yltiösosiaalinen – sekä sinä ohessa meitä matkailijoitakin kohtaan ihan sokeeraavan huomioiva ja lämmin. Ollaan olevinaan tuttuja, vaikkei oikeasti ollakaan. Etkö usko? Käypä syömässä samassa pikkuravintolassa muutama ilta peräjälkeen – tadaa, olet päässyt ravintoloitsijan tuttavapiiriin.

3. Spaghetti bolognese

Sokki: sitä ei löydy ruokalistoilta! Toisaalta jos löytyy, on tyrmistyksen aihe entistä suurempi: olemme turistiravintolassa! Italiassa lihapohjainen kastike syödään spaghetin sijasta leveämmän nauhapastan eli tagliatellen kanssa ja sitä kutsutaan nimellä ragù. Ruokahan on useimmiten loistavaa, se ei ole mikään järkytys, mutta se on, miten erilaista ruokaa eri puolilla Italiaa tarjotaan.

4. Kapinallisuus

Koko Italia on meille järjestelmällisille ja lainkuuliaisille ihmisille suuri järkytys. Italialaisten säännöt on tehty joustaviksi, kierrettäviksi ja rikottaviksi, erityisesti liikennesäännöt ja jonotussäännöt. Hölmöjä olemme me, jotka emme sitä hoksaa hyödyntää. Shokeeraavinta on tietysti se, että kapinallisuudesta huolimatta maa ei ole vaipunut yleiseen sekasortoon ja kaaokseen, vaan jotenkin se vaan toimii.

5. Tyylitaju

Eivät kaikki italialaiset pukeudu muodikkaasti ja elegantisti, mutta suurkaupunkilaiset tekevät niin. Vaikka me ulkomaalaiset kuinka panostaisimme Italiassa vaatetukseemme ja olemukseemme, on sokeeraavaa huomata, miten tyylittömiltä me siitä huolimatta paikallisten joukossa näytämme. (Jos sinä poikkeat tästä, kerrothan salaisuutesi?)

6. Kahvi

Miten se voi olla niin hyvää, jopa surkeimmallakin huoltoasemalla? Miten kupillinen voi maksaa niin järkyttävän paljon (jopa kolme kertaa enemmän), jos sen juo istuvaltaan pöydän ääressä eikä seisten baaristiskin luona, kuten paikalliset yleensä tekevät. Suurin sokki iskee, kun tilaamme kahvilassa latten – ja saamme lasilliset maitoa (latte=maito italiaksi, eli jos haluat kahviakin, muista pyytää caffè latte).

7. Elämäntapa

Yhteiset ateriat, hyvän ruoan ja juoman ihannointi sekä niiden ääressä käydyt pitkät äänekkäät keskustelut. Passeggiata, eli tuo etenkin viikonloppuiltaisin tapahtuva, kaupunkien kävely- ja rantakaduille sijoittuva näyttäytymiskävely, jolloin käyskennellään ja istahdetaan välillä katukahvilaan katselemaan muita kauniisti laittautuneita ihmisiä. Sokki: tämän dolce vitan, kauneuden arvostuksen ja hetkessä elämisen taidon, rentouden ja viihtyisän ilmapiirin, kaiken sen haluaisimmekin yhtäkkiä varastaa Italiasta mukaamme.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

https://www.is.fi/

Una risposta a "7 asiaa, jotka järkyttävät suomalaisturistia Italiassa"

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...

Questo sito utilizza Akismet per ridurre lo spam. Scopri come vengono elaborati i dati derivati dai commenti.